Vad är skillnaderna mellan det nya TD-25 och det gamla TD-15 V-Drums?Håll i dina stockar; det kommer ett nytt trumset. Rolands nya TD-25 V-Drums var det stora dragplåstret på Musik Messe 2015 och fick huvuden att vridas, hakor att tappas och orsakade folkstorm. Budgetmässigt ligger TD-25K och TD-25KV precis i mitten av V-Drums serien och tar över från de erkända seten TD-15. Men det alla frågar är – vad är det som är nytt?

Vi kallar det inte för ommärkning eller ansiktslyft. De nya TD-25 seten representerar ett helt nytt koncept, med stora skillnader jämfört med de utgående TD-15. Med utgångspunkt från kommentarer och önskningar från professionella trummisar ger dig dessa set allt du behöver (och inget du inte vill ha).

Du får en mer kraftfull TD-25 modul med bättre trumljud. Du får ett effektivt användargränssnitt som låter dig välja och redigera trumset medan du spelar. Musik importeras snabbare än någonsin via USB eller smartphone, medan det nya inspelningssystemet gör det lätt att spela in professionella demos och dela din musik på nätet. Några frågor …?

Vad är så speciellt med den nya TD-25 modulen?

Här ligger troligtvis den största skillnaden. TD-15 ljudmodul lät bra men den nya TD-25 toppar den. Vår nya ‘hjärna” är tagen från vår flaggskeppsmodul TD-30, så den levererar högre kvalitet på trumljuden med större uttrycksmöjligheter än TD-15 utan att skena iväg i pris, och kan dessutom hantera mer subtilt spel med trumstockarna. Kommentarer från trummisar säger att de inte vill ha hundratals nonsenstrumset så vi har prioriterat minnet i TD-25 därefter: de 18 preset kits som finns i TD-25 är förvisso färre till antalet än de 50 som finns i TD-15, men de är i en helt annan klass.

Det är kvalitet som gäller, inte kvantitet?

Precis! Alla trumset i TD-25 har det dynamiska omfång som man förväntar sig från TD-30 modulen, där avancerade tekniker som kantslag, virvlar, flams och ghost notes återges autentiskt av Rolands ikoniska SuperNATURAL modelleringsteknik. Plus, om du vill ha fler möjligheter när det gäller trumset kommer det att finnas gratis nerladdningsbara trumset på TD-25s webbisda.

Hur är TD-25 att använda jämfört med TD-15?

TD-25 har ett effektivare arbetsflöde. De 18 trumseten är uppdelade i sex genrekategorier (‘Rock’, ‘Jazz’, etc.) med en enda ratt för att söka och välja. Återkoppling har visat att TD-15-trummisar tvekade att redigera presets, så till TD-25 utvecklade vi ett enklare system som uppmuntrar till att redigera. Istället för lager med skärmmenyer har varje trumma en egen dedikerad knapp: tryck på ‘snare’ knappen (eller slå på dess pad), för att genast redigera parametrar som volym, dämpning och stämning. Till och med i mitten av ett gig är det enkelt att redigera ett trumset som att ta in en lönnvirveltrumma eller justera alla pukorna samtidigt. Men om du råkar programmera en katastrof, tar ‘undo’ knappen dig genast tillbaka till originalet. All respekt till TD-15, men den var inte lika intuitiv.

Jag gillar att jamma med backing tracks: kan jag fortfarande göra detta med TD-25?

Absolut! TD-15 hade backing tracks i minnet, men vi tror att TD-25s flexibla kopplingsmöjligheter är mer jam-vänliga. Då vi går efter filosofin ”less-is-more” finns det inga inbyggda låtar eller backing tracks i modulen (förutom en för demo), men trummisar kan spela WAV/MP3-filer från ett USB-minne eller koppla in en smartphone via mix in-kontakten. Du kan till och med loopa och justera uppspelningshastigheten på svårare passager tills du sätter dem ordentligt. Återigen, funktioner du behöver och inte onödigt lull-lull.

Hur är trumpadsen på TD-25 konfigurerade jämfört med TD-15?

De ger en klart bättre spelupplevelse som är mer autentisk jämfört med den fysiska upplevelsen av akustiska trummor, tack vare vissa uppgraderingar.

Både virvel och hi-hats är enheter som är klart förbättrade på TD-25K jämfört med föregångaren TD-15K. TD-25K har fördelen av en större PDX-100 virvelpad som stöder ”positional sensing” (där din trumstock träffar) och du kan knappast undgå att notera här finns VH-11 V-Hi-hats som passar på ett akustiskt hi-hatstativ där du tidigare behöver gå upp ett snäpp och köpa ett TD-15KV för att få.

När du sätter dig vid ett TD-25K kommer du att märka att en ‘full-mesh’ design går ända ut till kanten på varje pukpad och de större PD-85 och PDX-100 ger dig mer yta att spela på. En andra CY-12C 12” crash cymbal är alltid välkommen - en känns aldrig fullt tillräckligt.

Är det lättare att spela in på TD-25?

Det är ytterligare ett klart steg framåt jämfört med TD-15. En del trummisar älskar att använda MIDI för att trigga mjukvara och spela in sina beats – men långt fler tycker det är svårt och förvirrande. Oavsett om du vill skapa en professionell demo, trycka ut din musik på nätet eller utvärdera ditt spel, ger de inbyggda inspelningsfunktionerna i TD-25 ett snabbare sätt att spela in ditt spel än TD-15s Quick Rec funktion. Föreställ dig detta scenario: du får ett e-mail från din gitarrist som ber dig om ett komp som backing till hans nya riff. Istället för att börja krångla med mikrofoner och mjukvara så lägger du hans riff på ett USB-minne, laddar in det i TD-25 och spelar med till du hittat rätt komp. Sedan spelar du in ditt trumspår (med eller utan klick), exporterar det via USB och skickar slutresultatet till gitarristen via nätet. Kvalitetsljud och färdigmixat, klappat och klart.

Nyheter